Kastrólik
Rozdiel medzi hrncom a kastrólom nie je presne definovaný, a preto je niekedy ťažké rozlíšiť, o akú nádobu ide. Pojmy "hrniec" a "kastról" ľudia často zamieňajú, ale existuje drobný rozdiel medzi nimi.
Hrniec je všeobecne užší a vyšší. Jeho tvar umožňuje zmestiť ho aj na menšiu platničku, ale pre rovnomerné zohrievanie obsahu je často potrebné ho miešať.
Kastról má na rozdiel od hrnca širšiu základňu a je nižší. Pri varení v kastroli je teda potrebné použiť väčšiu platničku, ale zároveň sa obsah rýchlejšie a rovnomernejšie zohreje.
Presný rozdiel medzi hrncom a kastrolom možno získať premeraním výšky a polomeru (nie priemeru) nádoby. Hrniec má väčšiu výšku ako polomer, zatiaľ čo kastról má výšku nižšiu ako polomer (merané pri hornom okraji nádoby).