Vyskúšajte zdravé vianočné recepty, ktorými zabodujete
Vianoce sú sviatkami hojnosti a mnohí z nás sa už nevedia dočkať tradičných vianočných jedál, na ktorých si počas sviatkov pochutnajú. Podnosy plné koláčikov a nekonečná misa zemiakového šalátu sú často jedny z prvých predstáv, na ktoré všetci milovníci dobrého jedla a vianočných tradícií pomýšľajú. Ak sa snažíte z akýchkoľvek dôvodov stravovať o niečo zdravšie, ani počas Vianoc sa nemusíte obávať, že budete musieť pri svojom nastavení príliš zhrešiť. Aj tradičné vianočné jedlá sa totiž dajú pripraviť zdravo. Prinášame vám zopár tipov na zdravé vianočné recepty, vďaka ktorým si pripravíte výživnejšiu verziu vianočného menu, ale aj zdravé vianočné koláče.
Pripravte tradičné vianočné menu zdravo
Slávnostné štedrovečerné menu nemôže chýbať v žiadnej domácnosti. Mnohé tradičné jedlá, ktoré sú jeho súčasťou, však nepatria medzi jedlá predstavujúce príliš zdravú formu stravovania. Veď si len pomyslite na tanier plný typického majonézového šalátu s vyprážanou rybou, výdatnú mastnú kapustnicu s klobáskou alebo obľúbené kysnuté opekance, tzv. bobaľky. Okrem ohromnej chute sa nám často vynára aj spomienka na preplnené brucho a pocit prejedenia. Všetky tieto jedlá môžete mierne odľahčiť výmenou surovín alebo spôsobom prípravy a dosiahnuť tak zdravšiu verziu vianočného menu.
Výživná a ľahká vianočná polievka
Najtradičnejšie polievky, ktorých sa u nás na Vianoce varia plné hrnce, sú kapustnica a šošovicová polievka v mliečnej podobe. Azda najväčšími hriechmi vianočnej kapustnice sú bravčová masť a údeniny. Pre jej zdravšiu verziu vymeňte masť za olej, napríklad olivový alebo repkový. Ak navyše namiesto veľkého množstva klobásy a tučného údeného mäsa pridáte do kapustnice viac hríbov alebo použijete iba chudé mäso, kapustnica bude ľahším a o niečo zdravším pokrmom ako bežne. Čo sa týka šošovicovej polievky, dá sa povedať, že je omnoho výživnejšia. Aj tú však môžete odľahčiť, a to napríklad použitím rastlinnej šľahačky.
Zemiakový šalát v zdravej fit verzii
Majonéza nie je ani zďaleka považovaná za zdravú a hodnotnú potravinu, no dovolíme si tvrdiť, že mimo nej tvoria zemiakový šalát viac menej výživné suroviny. Omnoho zdravší a ľahší variant si pripravíte jednoduchou výmenou majonézy za biely grécky jogurt.
Recept na zdravý vianočný šalát
Ingrediencie:
- 500 g zemiakov (ideálne typu A)
- 200 g mrkvy
- 150 g zeleru
- 100 g sterilizovaného hrášku
- 3 vajcia
- 3-4 kyslé uhorky
- 150 g gréckeho jogurtu
- 1 polievková lyžica plnotučnej horčice
- soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
- sladkokyslý nálev na dochutenie (voda + ocot + cukor)
Postup:
Zemiaky, mrkvu a zeler dôkladne umyte. Zemiaky uvarte v šupke do mäkka, potom ich nechajte vychladnúť, ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Mrkvu a zeler ošúpte, nakrájajte na menšie kúsky a uvarte do mäkka. Po uvarení ich sceďte a nechajte vychladnúť. Vajcia uvarené natvrdo a kyslé uhorky taktiež nakrájajte na kocky. Následne zmiešajte nakrájané zemiaky, mrkvu, zeler, vajcia, kyslé uhorky a sterilizovaný hrášok. Prichádza na rad dochutenie soľou a korením a taktiež vopred pripravený nálev, ktorý môžete vymeniť za šťavu z kyslých uhoriek. Napokon pridajte zálievku zmiešaním gréckeho jogurtu a horčice a poprípade ešte dochuťte. Nezabúdajte však, že pre výsledný efekt sa musí šalát “užrať” v chladničke niekoľko hodín, ideálne cez noc.
Ako pripraviť rybu zdravo?
Vyprážaný kapor či filé na Vianoce? To je taká slovenská klasika, ktorú iba ťažko vynechať. Ryby sú síce veľmi výživný druh potravín, no vyprážaním ich nutričná hodnota rapídne klesá. Zároveň sú vyprážané pokrmy veľmi nezdravou a nevhodnou formou prípravy jedál pre ľudí trpiacich rôznymi ochoreniami, napríklad vysokým cholesterolom. Rybu na Vianoce si môžete pripraviť aj v omnoho zdravšej verzii. Za posledné roky sa stal akýmsi hitom losos, ktorý je súčasťou čoraz väčšieho množstva sviatočných menu vo vašich domácnostiach, a to aj z dôvodu zdravšieho stravovania. Čo tak skúsiť tento rok niečo nové a pripraviť si namiesto lososa taktiež veľmi obľúbeného zubáča? Táto rybka je mnohokrát považovaná za skvost medzi sladkovodnými rybami, takže o jej vhodnosti na slávnostný vianočný stôl niet pochýb. Ak neviete, ako ho pripraviť, postupovať môžete podľa tohto zdravého vianočného receptu.
- Umytého a osušeného zubáča jemne nerežte na viacerých miestach kože.
- Rybu okoreňte, osoľte a poprášte múkou (ideálne špaldovou).
- Na olivový olej rozpálený v kvalitnej panvici položte zubáča kožou nadol. Najlepšie je nechať ho takto po celý čas pečenia. Nevysuší sa a bude chrumkavý.
- Zubáča je dobré občas mierne zatlačiť obracačkou a po zatiahnutí zvrchu pridať maslo a rozmarín.
- Po následnom krátkom restovaní je zubáč ako zdravá alternatíva pripravený na konzumáciu.
Zdravé vianočné opekance
Vianočné opekance, alebo inak bobaľky, patria medzi tradičné sviatočné jedlá. Najčastejšie ich zvykneme konzumovať s makom, tvarohom a orechami. Obľúbená je však aj ich slaná verzia s bryndzou alebo kapustou. Pre zdravší variant vymeňte pri príprave klasickú múku za špaldovú a nebojte sa použiť namiesto droždia domáci kvások.
Zdravé vianočné koláče
Práve koláčiky a zákusky sú často pri snahe o výživné a zdravé stravovanie počas Vianoc kameňom úrazu. Aj vianočné pečenie však môže byť zdravšie. Ako na to?
Zdravé vianočné koláče si vyžadujú zdravé suroviny
Základom prípravy zdravých vianočných koláčikov je aspoň čiastočná obmena surovín. Klasickú bielu múku vymeňte za mandľovú, špaldovú, celozrnnú, prípadne bezlepkovú. Pri sladení vianočného pečiva a koláčov neskúšajte na biely cukor ani len pomyslieť. Vyskúšajte zdravšie verzie v podobe medu, kokosového či trstinového cukru. Napiecť tak môžete tieto zdravé verzie tradičných vianočných koláčikov:
- vanilkové rožky zo špaldovej múky, orechov a medu, obaľované v práškovom trstinovom cukre,
- medovníky bez cukru a bielej múky podľa klasického receptu s použitím väčšieho množstva medu a múčnej alternatívy,
- vegánske linecké kolieska s rastlinnou náhradou masla.
TIP na recept na zdravšie linecké kolieska
Ingrediencie:
- 200 g celozrnnej špaldovej múky
- 100 g jemne mletých mandlí
- 100 g kokosového oleja (v tuhom stave)
- 50 g medu alebo javorového sirupu
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- Kôra z 1 bio citróna
- Štipka soli
- Domáci džem (ideálne) bez cukru na lepenie koliesok
Postup:
V miske zmiešajte celozrnnú špaldovú múku, mleté mandle, citrónovú kôru a štipku soli. K zmesi pridajte stuhnutý kokosový olej, nakrájaný na malé kúsky a rukami spracujte na drobivú zmes, podobne ako v prípade klasického receptu na linecké kolieska. V druhej miske vyšľahajte vajce s medom (alebo javorovým sirupom) a vanilkovým extraktom. Napokon spojte mokré a suché ingrediencie v jednej miske a vypracujte hladké cesto, ktoré necháte odpočívať v chladničke aspoň 1 hodinu. Túto zdravšiu verziu lineckých koláčikov pečte na 180°C približne 10-12 minút, kým okraje nezačnú jemne hnednúť.
Raw vianočné pečivo (H3)
Absolútne inú, zdravú verziu vianočných receptov, predstavuje raw vianočné pečivo, ktoré si nachádza čoraz väčšiu obľubu najmä v obdobiach, ktoré sú nadmernou spotrebou koláčov charakteristické. Pripraviť si môžete napríklad makovo slivkové raw guľky, kedy sušené slivky, med a mak zmiešate s vodou a vyformujete guľky. Tie je následne potrebné vygúľať v kokosovej múčke, ukladať do cukrárskych košíčkov a výživný vianočný dezert je na svete. Použiť môžete aj iné druhy sušeného ovocia, napríklad datle.
Ako vidíte, najesť sa do sýtosti a bez výčitiek voči svojmu telu či zdraviu, môžete aj počas Vianoc. Pri obmene surovín vo vianočných koláčikoch sa dá dokonca aj zdravo maškrtiť. Stačí kúpiť zdravšie a výživnejšie suroviny, a zdravé vianočné recepty aj podľa uvedených tipov vyčarujete hravo aj vo vašej kuchyni. Okrem surovín si nezabudnite zabezpečiť aj všetky potrebné pomôcky na pečenie a môžete sa pustiť do práce.
foto:photopeha