Vyskúšajte detox s chutnými jarnými polievkami

Cítite aj vy po zime nedostatok energie a potrebovali by ste niečo ako čerstvý vietor do plachiet? Mnohí z nás sa na jar tešia najmä z dôvodu viacerých možností aktívneho pohybu. To však nie je jediný spôsob, ako sa znovu nabiť energiou. Odľahčiť a naštartovať organizmus je potrebné aj zvnútra a práve jarný detox pomocou ľahkých, chutných a výživných polievok je výborným riešením. Prezradíme vám, prečo sa oplatí uvariť si na jar hrniec plný detoxikačnej polievky a podelíme sa aj o pár receptov, ktoré vám pomôžu cítiť sa ľahko, sviežo a byť pripravení na všetky jarné radosti.
Prečo sa vrhnúť na detox práve na jar?
Všimli ste si, že u väčšiny z nás je v zime akýmsi zvykom podvedome sa prikloniť k sýtym a kalorickým jedlám? Aj kysnuté moravské koláčiky, čerstvá bábovka alebo muffiny z nových formičiek, ktoré rozvoňajú a zahrejú celý byt, sa pečú v každej domácnosti počas zimy omnoho častejšie. S týmto jedálničkom a pochmúrnym počasím je však priamo spätá aj nadmerná únava. Preto je jar ideálnym obdobím na detox, ktorý vám pomôže obnoviť stratenú vitalitu a zbaviť sa únavy.
Čo je vlastne polievkový detox a v čom spočíva?
Keďže nejde o žiadnu drastickú diétu ani hladovanie, práve polievkový detox je jedným z najpríjemnejších spôsobov, ako podporiť vnútornú očistu. Spočíva v príprave ľahkých zdravých polievok, ktoré prirodzene prečisťujú organizmus a podporujú trávenie. Polievky sú navyše ľahko stráviteľné, nezaťažujú telo a dodávajú mu potrebné živiny vo forme vitamínov a minerálov. Ich príprava je jednoduchá a rýchla, takže sa do tohto typu detoxu môžete pustiť aj v prípade, že nie ste zdatným kuchárom alebo máte príliš veľa povinností. Aby ste sa dostatočne zasýtili a nemali potrebu po tanieri plnom chutnej jarnej polievky jesť ďalší chod, mala by byť bohatá najmä na vlákninu. Riešením je výber správnej sezónnej zeleniny s jej vysokým obsahom. Vláknina po zjedení absorbuje a zadržiava vodu, spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka a reguluje chuť do jedla. A problém je vyriešený.
Aké suroviny použiť do jarnej detoxikačnej polievky?
Existuje veľké množstvo čerstvej zeleniny a byliniek, ktoré sú známe svojimi prirodzenými detoxikačnými účinkami. Patrí medzi ne najmä mladá mrkva, pór, špenát, žihľava a mnoho iných. Využiť čistú silu prírody a pripraviť si z nich výživnú polievku určite stojí za to. Obávate sa, že by obyčajná zeleninová polievka nebola dostatočne chutná? Vôbec tak tomu nemusí byť. Pridaním čerstvých byliniek a korenín akými sú koriander, petržlenová vňať, medvedí cesnak či zázvor ich chuť doladíte k dokonalosti. Nezabúdajte ani na zdravé tuky v podobe olivového či kokosového oleja, ktoré pomáhajú vstrebávať zo zeleniny všetky potrebné vitamíny.
Tipy na jarné detox polievky
Zelená detoxikačná polievka s medvedím cesnakom a žihľavou
- Suroviny:
1 stredne veľký zeler - 1 menšia cibuľa
- 2 PL masla alebo olivového oleja
- ľubovoľné množstvo lístkov medvedieho cesnaku
- niekoľko listov mladej žihľavy
- plná hrsť listov mladého špenátu
- čierne mleté korenie
- soľ
Postup:
Na masle/oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme na kocky nakrájaný zeler. Premiešame, pridáme soľ a korenie, zalejeme približne 2 litrami vody a varíme, kým zeler nezmäkne. Lístky žihľavy vopred zaparené vriacou vodou hodíme do polievky, pridáme špenát a varíme ešte asi 5 minút. Po odstavení pridáme medvedí cesnak a rozmixujeme tyčovým mixérom. Polievku môžeme pri servírovaní ozdobiť parmezánom alebo kyslou smotanou.
Známa tukožrútska polievka
Suroviny:
- 1 menšia hlávka kapusty
- 3 cibule
- 2 mrkvy
- 1 kápia
- 2 biele papriky
- 3 paradajky
- vetvička petržlenovej vňate
- čierne mleté korenie
- soľ
- kari korenie
Postup:
Všetku zeleninu nakrájame na tenké rezance a kocky, vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Privedieme k varu a varíme na miernom ohni, až kým nebude zelenina mäkká. Nakoniec ochutíme soľou a uvedenými koreninami, odstavíme, primiešame posekanú petržlenovú vňať a môžeme konzumovať.
Mrkvovo-zázvorový krém pre dobré trávenie
Suroviny:
- 500 g mrkvy
- 1 cibuľa
- 1 polievková lyžica strúhaného zázvoru
- 700 ml kuracieho vývaru
- 100 ml smotany (12%)
- 3 polievkové lyžice. l. olivový olej
- soľ
- čierne mleté korenie
Postup:
Cibuľu nakrájame nadrobno a osmažíme s pripraveným nastrúhaným zázvorom na olivovom oleji po dobu 5 až 7 minút. Pridáme nakrájanú mrkvu, zalejeme vývarom. Po zovretí varíme približne pol hodinu. Keď je mrkva mäkká, polievku stiahneme z tepla, rozmixujeme a pridáme smotanu soľ a korenie. Preložíme späť na plameň a varíme ešte asi 5 minút. Polievku môžeme podávať s celozrnnými krutónmi.
Ako by mal prebiehať správny polievkový detox?
Máme pre vás ešte niekoľko užitočných tipov a pravidiel, s ktorými bude vaša jarná detoxikačná kúra polievkami účinná. Pokúste sa ich dodržať a uvidíte, že odľahčenie organizmu pocítite čoskoro:
- zaraďte každý deň jednu alebo dve ľahké výživné polievky,
- dbajte na pravidelný pitný režim podporujúci detox, pričom ideálne sú čistá voda, bylinné čaje alebo voda s citrónom,
- polievku si zabaľte do termosky aj do práce,
- vyhnite sa spracovaným potravinám, alkoholu, cukru a ťažkým jedlám,
- detox polievkami dodržujte ideálne týždeň, prípadne aspoň 5 dní.
Tak ako? Zaujal vás polievkový detox a rozhodli ste sa ho vyskúšať? Myslíme si, že nebudete mať čo ľutovať a jeho výsledkom bude príjemná ľahkosť, nárast energie a dobrá nálada. Vôbec pri tom nebudete musieť hladovať a ani tráviť hodiny v kuchyni. Stačia vám základné kuchynské pomôcky, čerstvé suroviny a odhodlanie. Pokiaľ vám chýba veľký hrniec, kvalitný mixér, ostrý nôž alebo potrebujete nové strúhadlo, vyberte si ich z našej ponuky kuchynských pomôcok a začnite s detoxom jarnými polievkami čo najskôr aj vy.
foto:photopeha