Možnosti okamžitej platby a doručenia do 24h

Vernostný program - zľava z každého nákupu

Rozvoz v Martine a Vrútkach na bicykli v deň nákupu 

Sušenie mrazom doma. Je to vôbec možné?

Poznáte lyofilizované ovocie? Možno ste sa už s týmto pojmom stretli, no nie ste si istí, čo sa za ním skrýva. Ide o ovocie sušené mrazom. Pre tých z vás, ktorí o lyofilizácii ešte iba počuli, no aj pre tých, ktorí už mali možnosť takto upravené potraviny ochutnať, prinášame zaujímavé informácie, ktoré o téme sušenia mrazom povedia viac. Okrem toho, ako tento proces prebieha, sa dozviete aké výhody prináša a či je možné vyskúšať sušenie mrazom doma. 

Ako prebieha sušenie mrazom?

Pokiaľ chcete získať chrumkavé a chutné lyofilizované ovocie, prístroj na sušenie mrazom je, samozrejme, nevyhnutnosťou. Ako to ale celé prebieha? Sušenie mrazom spočíva v niekoľkých fázach, z ktorých má každá svoj dôvod a zohráva dôležitú úlohu v celom procese lyofilizácie.

Príprava surovín 

Prvým krokom je výber vyhovujúceho ovocia. To by malo byť samozrejme dostatočne čerstvé a zrelé, bez hnilých alebo plesnivých častí. Následne je potrebné ho dôkladne umyť, čím sa zbaví nečistôt a pesticídov. Väčšie druhy ovocia sa krájajú na primerané menšie kúsky, aby sa dokázali rovnomerne vysušiť. 

Proces zamrazenia

Prichádza k veľmi dôležitému kroku, ktorým je rýchle zamrazenie. Cieľom v tejto fáze je ovocie zmraziť na veľmi nízku teplotu pod - 40 °C. Ovocie dokonale zamrzne a zamedzí sa aj vytvoreniu kryštálikov ľadu, vďaka čomu si udržuje svoju štruktúru. 

Primárne sušenie

Zamznuté ovocie sa po zmrazení presúva do vákuovej komory, kde pod nízkym tlakom dochádza k sublimácii. Inak povedané, voda vo forme ľadu sa premení na paru, čím sa z ovocia odstráni približne 95 % vody.

Sekundárne sušenie

ÁNo, jedno skutočne nestačí. V tomto bode ide o proces, pri ktorom sa teplota vo vákuu postupne zvyšuje a ovocie sa zbaví väčšiny zvyšnej vody. To vám zaručí, že si budete môcť vychutnať naozaj chrumkavé jahody, ktoré majú navyše super dlhú dobu trvanlivosti. 

Balenie sušených plodov

Po ukončení lyofilizácie sa ovocie zo stroja vyberie a čo najrýchlejšie zabalí do vzduchotesných obalov. V niektorých balíčkoch dokonca môžete nájsť aj špeciálne pohlcovače vlhkosti, to všetko preto, aby bolo ovocie naozaj chrumkavé aj po dlhšom skladovaní.

Prístroj na sušenie mrazom je malý zázrak

Čo všetko dokáže stroj na lyofilizáciu spracovať?

Hoci sa najčastejšie stretávame s lyofilizovaným ovocím, nie je to zďaleka jediný druh surovín, ktoré sa dajú sušiť mrazom. Okrem ovocia sa teda tento proces uplatňuje aj v nasledovných prípadoch:

  • zelenina – mrkva, kukurica, brokolica, paradajky,
  • mliečne výrobky – smotana, mlieko, syr,
  • mäso a ryby,
  • hotové instantné jedlá a káva,
  • kozmetika, lieky a biologický materiál,
  • krmivo pre zvieratá. 

Aké sú výhody sušenia mrazom?

Sušenie mrazom je právom považované za najšetrnejší spôsob uchovania a spracovania surovín. Vďaka lyofilizácii si môžete aj v zime dopriať dávku vitamínov veľmi podobnú tej, ktorú prináša čerstvé ovocie či zelenina. Okrem výživových hodnôt si navyše zachovajú aj chuť, vôňu, farbu a štruktúru. Nemusíte sa obávať ani skazenia, nakoľko majú vďaka nízkemu obsahu vlhkosti naozaj dlhú dobu trvanlivosti. Lyofilizované ovocie je navyše veľmi ľahké, takže je ideálne aj na výlety.

Cena za stroj na sušenie mrazom je vysoká

Hoci si proces lyofilizácie vyžaduje menšiu technickú zdatnosť a dostatok časového priestoru, sušenie mrazom doma nie je nemožné. Ovšem, pokiaľ ste ochotní doň investovať naozaj veľkú sumu peňazí. Tá sa totiž pohybuje v niekoľkých tisícoch eur a vlastniť sušičku mrazom v bežnej domácnosti je prakticky nevídané. Je vám už teraz o niečo jasnejšie, prečo sa tak malý balíček sušených malín pohybuje vo vyšších sumách?

Sušička mrazom versus klasická sušička ovocia

Vzhľadom na vyššie uvedené skutočnosti je pochopiteľné, že prístroj na sušenie mrazom nebude voľbou väčšiny z nás. A to najmä z dôvodu vysokej ceny, ale aj časovej a priestorovej náročnosti. Samozrejme, že existujú aj iné spôsoby, akými môžete sušiť ovocie doma. Okrem sušenia v rúre alebo na vzduchu vám poslúži aj klasická sušička ovocia, pomocou ktorej si dokážete taktiež pripraviť mimosezónne zásoby ovocia.

Sušenie mrazom doma teda nie je úplne nemožné. Ak máte napríklad veľkú záhradu plnú ovocných stromov, určite by u vás našiel stroj na lyofilizáciu svoje využitie. Kým však naň našetríte, sušené ovocie si môžete zakúpiť v hotovej podobe v praktických balíčkoch, ktoré nájdete aj v našej ponuke.

Prepáčte, aktuálne máme skladom iba :productStock ks. Ak potrebujete viac kusov tovaru kontaktujte nás emailom na shop@demro.sk