Mokka kávovar MONTE CARLO
špičkové, aj na indukciu :-)
Tradícia pripravy kávy v moka kávovare sa odohráva v mnohých domácnostiach a kaviarňach po celom svete. Táto metóda bola patentovaná v Taliansku už v roku 1933 a je známa ako "Moka Express". Nasledujúce body vám priblížia tradičný postup pripravy kávy v moka kávovare:
Výber kávovej zmesi: Tradične sa do moka kávovaru používa kávová zmes mletá na jemno, podobne ako pri príprave espresso. Typicky sa používa stredne pražená káva s intenzívnou a plnou chuťou.
Množstvo kávy: Dôležité je dodržiavať správne množstvo kávy, aby káva mala správnu silu a chuť. Približne jednu polievkovú lyžicu mletej kávy na 30 ml vody.
Naplnenie spodnej nádoby: Spodnú nádobu kávovaru naplníme studenou vodou až po úroveň ventilu, ktorý sa nachádza vnútri.
Vloženie kávovej zmesi: Do filtra umiestneného v hornej časti kávovaru sa vloží kávová zmes a jemne vyhladí povrch, bez pretláčania.
Skladanie kávovaru: Potom sa horná časť kávovaru priloží na spodnú časť, kým sa obidve časti tesne nezatvoria.
Varenie na sporáku: Kávovar sa umiestni na sporák pri nízkom až strednom ohni. Počkáme, kým voda začne variť a tlak vytlačí horúcu vodu cez kávovú zmes do hornej nádoby.
Ustálenie kávy: Po varení odstránime kávovar z ohňa a necháme ho krátko odpočinúť, aby sa káva ustálila a aby sa zlepšila chuť.
Podávanie: Nakoniec nalejeme pripravenú kávu do šálok a podávame ju hneď, aby sme si užili čerstvú a voňavú kávu.
Tradičná metóda pripravy kávy v moka kávovare je obľúbená pre svoju jednoduchosť a schopnosť vytvoriť silnú a aromatickú kávu. Je to obľúbený spôsob, ako si vychutnať chuť kávy sústredenú na strednej intenzite.