Formy na pečenie
V tejto kategórii nájdete formy na pečenie torty, bábovky a mnohé ďaľšie.
Recept na originálnu bábovku :
Klasická bábovka je vždy vítaným dezertom! Tu je upravený recept s malými zmenami, aby si ju mohol pripraviť a užiť si jej vynikajúcu chuť.
Suroviny:
5 vajec
220 g polohrubej múky
130 g cukru (ak preferuješ menej sladké, môžeš ešte znížiť množstvo cukru)
1 dcl oleja
1 dcl vody
štipka pravé vanilkové esencie alebo vanilkového cukru
1/2 prášku do pečiva
1 polievková lyžica kakaa
Postup:
Oddelíme si žĺtky od bielok. Bielky vyšľaháme do polotuha, postupne pridávame cukor a šľaháme do pevnej peny, kým sa cukor rozpustí.
Po jednom primiešame žĺtky, potom postupne pridáme olej a vodu. Ak máš radšej intenzívnejšiu vanilkovú chuť, pridaj vanilkovú esenciu alebo vanilkový cukor.
Do smesi preosejeme polohrubú múku zmiešanú s práškom do pečiva. Jemne premiešame, kým získame hladkú a konzistentnú hmotu.
Formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme múkou. Nalejeme do nej 2/3 cesta.
Do zvyšného cesta primiešame kakao, aby sme vytvorili tmavšiu časť bábovky. Potom ho vylejeme do formy na svetlú časť cesta.
Pečieme na 175 stupňov Celzia asi 40 minút podľa skúseností s tvojou rúrou. Skontrolujeme, či je bábovka upečená špajlou – ak vyjde suchá, je hotová.
Necháme 5 minút vychladnúť vo forme a potom opatrne vyklopíme. Bábovku krájame až úplne vychladnutú.